torsdag den 1. september 2011

Stationær UFO sfære fotograferet over Odense

Stationær UFO sfære fotograferet hvilende på en sky i solnedgangen over Odense (set fra Holluf Pile i området mellem Bilka og Syddansk universitet) 13. September 2009 kl. 19.36 lokal tid. Jeg var på vej hjem på cykel fra et besøg hos min mor og havde mit nye Sony Alpha 100 spejlrefleks kamera med mig, dog ikke for at fotografere UFOer, men blot for at fotografere og lære mit nye kamera at kende. Jeg stoppede i nærheden af Niels Bohrs Allé på cykelstien mellem Bilka og Syddansk universitet og tog en række billeder af en flot solnedgang, dog uden at opdage et grå-sort kugleformet objekt, der tilsyneladende "hvilede" på en skystribe i horisonten.


Det var først et par dage efter da jeg kiggede billederne igennem, i alt 14 fotos af solnedgangen (hvoraf jeg desværre nåede at slette 10 på grund af dårlig fotokvalitet), at jeg opdagede et lille mørkt rundt objekt, der for mig helt klart ligner en globe (sfære), der står stille i fri luft.


Ærgeligt med de 10 fotografier der gik tabt, da de ville kunne kaste yderligere lys over, hvad det er for et fænomen jeg har fotograferet. Men heldigvis beholdt jeg de fire bedste billeder, som er i høj opløsning (3872x2592 pixels), så alle kan se med egne øjne og selv vurdere, om det blot er en "lokal fortykkelse” i meteorologisk forstand, eller uidentificeret flyvende objekt (UFO). Jeg har gjort et forsøg på at gøre objektet så tydeligt som overhovedet muligt. Jeg eksperimenterede mig frem til resultatet du kan se herunder, ved at justere lysstyrke og kontrast samt ved at bruge funktionen Auto Levels (Auto Tone) i Photoshop.


Jeg ville også gerne se hvordan objektet opførte sig fra tidspunktet hvor jeg tog det første billede til tidspunktet hvor jeg tog det sidste og fjerde billede (de 4 bedste fotografier blev taget i en serie med sekunders mellemrum), og lavede en animation i Photoshop, ved at lægge de 4 billeder (her i gråtone) oven på hinanden i samme frame og derefter fiksere objektet i samme position på alle 4 billeder. Bemærk at billederne ikke er taget fra nøjagtig samme position og vinkel. Jeg havde kameraet i hånden og ikke på stativ og bevægede mig en smule rundt da jeg tog billederne. Støv på linsen som teori er derfor ikke relevant, da det ville have afsløret sig selv ved, at objektet ville bevæge sig rundt i billedet i stedet for at sidde stille det samme sted på skystriben. Der er også en reflektion af lys fra solen som rammer objektet på toppen, hvilket nok ikke ligefrem er den effekt du vil forvente med et støvkorn på linsen, og slet ikke hvis det er et støvkorn på CCD´en. Billederne afspilles med 0,8 sek. mellemrum og animationen herunder viser tydeligt et kugleformet objekt der ligger i en stationær position, mens de omkringliggende skyer passerer objektet både bagved og foran fra venstre mod højre.


Herunder en illustration af observationspunkt. Jeg har været et par gange på stedet for at sikre mig, at den retning den hvide pil peger i, omkring 273-274 grader vest, er den mest præcise retningsangivelse til, hvor objektet skulle befinde sig. Objektet befinder sig højst 10 grader over horisonten, måske mindre. Jeg kender ikke afstanden til skystriben som objektet befinder sig på, men skal jeg gætte er det i hvert fald 2-3 km, måske mere...


©2011 Google Map data ©2011 Terms of UseDenne observation blev rapporteret til MUFON (Mutual UFO Network) og SUFOI (Scandinavisk UFO Information), og i forbindelse med indrapporteringen til SUFOI, blev 2 af de i alt 4 billeder vurderet af John CappelenDMI (Dansk Meteologisk Institut). Herunder et uddrag af SUFOI´s UFO-mail nr. 112 tilbage i 2009.

Lokalt meterologisk fænomen siger DMI

SUFOI's Fotoafdeling henvendte sig naturligt nok til Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, der er eksperter på denne type af fænomener på himlen.

Seniorklimatolog John Cappelen svarer efterfølgende:

Billederne siger mig ikke meget udover det rent meteorologiske. Man kan altid finde sære ting på skybilleder - bagefter ved granskningen...og tingene der ses afhænger også af øjnene der ser.

Rent meteorologisk var skyerne på billedet knyttet til en front, der adskilte kølig luft med byger over Sydøstdanmark fra varmere luft mod nordvest. Der var tale om altocumulus eller altostratus, stedvis med lidt opbygning og stedvis i to lag. Med lidt god vilje kan man også se en enkelt kort faldstribe.

Den mørke plet, som ikke har forandret sig mellem de to billeder, må efter min mening skyldes en lokal fortykkelse, evt. være skyggen af en bagvedliggende sky.

Citat slut ~ John Cappelen, DMI


SUFOI konkluderer:

Der er altså efter DMI's ekspertudtalelse ikke tvivl om, at den mørke aftegning drejer sig om et lokalt meteorologisk fænomen, der blot i dette tilfælde er kommet til at tage sig nok så ejendommeligt ud på fotografierne.

Citat slut ~ SUFOI

Min note vedr. John Cappelen og SUFOI

Jeg er glad for, at klimatolog John Cappelen fra DMI har set nogle af billederne. Efter hvad jeg kan forstå på hans udtalelse, så konkluderer han intet men mener blot, at der kan være tale om en lokal fortykkelse, eventuelt skyggen af en bagvedliggende sky. Min egen personlige erfaring med fotografering, på baggrund af de over 4800 billeder jeg indtil videre har taget af skyer og skyformationer, siger mig, at John Cappelen´s formodning meget vel kan være korrekt. Men det er også kun en formodning, og altså ikke en solid videnskabelig konklusion på noget som helst, og døren står efter min mening stadig åben for flere mulige forklaringer. Så jeg er lidt ked af, at SUFOI herefter på John Ceppelen´s vegne drager konklusionen, at der altså ikke er nogen tvivl om, at det blot er et lokalt meteorologisk fænomen..!

Jeg mener jo, at en fotoekspert burde have kigget på billederne ligesom man burde have undersøgt hvad der befandt sig i luftrummet på det pågældende tidspunkt, for så kunne man jo sige med god mavefornemmelse, at man har prøvet de tilgængelige muligheder som ville kunne belyse, hvad det var for et fænomen jeg havde fotograferet, men dette skete ikke og på et meget tyndt grundlag, blev min UFO afvist som pure luft...

Navigér blog: UFO fotografier | UFO observationer | UFO artikler

Ingen kommentarer: